Kooperativers rolle i udviklingsarbejdet

Faglige emner | Kursusnr. 516

Målgruppe
CISUs medlemsorganisationer, studerende og private virksomheder, der importerer fra Syd og/eller er interesserede i et samarbejde med danske NGOer og organisationer i Syd. (Kurset er åbent for ikke-medlemmer af CISU)

Formål
Rigtig mange organisationer arbejder med organisering af bønder f.eks. i kooperativer for at skabe udvikling gennem bedre markedsadgang, priser og adgang til teknisk viden. Det er imidlertid også forbundet med udfordringer da f.eks. Produkterne skal leve op til kvalitetsstandarder for at kunne afsættes blandt større markedsaktører og til bedre priser. Da Økologisk Landsforening (ØL), Dansk Ugandisk Venskabsforening (DUFA) og Danish Forestry Extension (DFE) arbejder med netop disse emner, arrangerer vi dette seminar for at diskutere muligheder og udfordringer og inddrage relevant forskning.

Indhold
Man vil på denne dag få større viden om muligheder og udfordringer i at understøtte bæredygtige produktionssystemer, forbedre markedsadgang, og indtægt blandt småbønder i Syd og specielt at inddrage kooperativer i en sådan strategi, herunder muligheder og udfordringer i et samarbejde mellem NGOer, organisationer i Syd og danske virksomheder.

Program
14.00-14:15: Velkomst & introduktion: v. DFE, DUFA & ØL
14:15-15:30: Tema 1: Integrerede dyrkningssystemer: produkter, muligheder og udfordringer
- Torsten Mandal, agronom og medlem af DUFA: Diversificerede produktionssystemers muligheder for at nedsætte risiko, skabe bæredygtig udvikling og fødevaresuverænitet.
- Josipa Bicanic, Danish Forestry Extension: Dyrkning af æteriske planter i community forest. Eksempel fra Nepal inkl. visning af video.
- Åge Dissing & Thaddeo Tibasima, ØL: Økologiske dyrkningssystemer, resultater og udfordringer. Eksempel fra det vestlige Uganda.
15:40-18:00: Tema 2: Certificering, markedsadgang og afsætning: hvilke produkter sælger og hvem køber?
- Henrik Egelyng, Københavns Universitet: Erfaringer fra Danida-støttet forskningsprojekt: branding af lokale produkter som merpris strategi.
- Åge Dissing & Thaddeo Tibasima, ØL: Hvordan gribes økologisk-certificering an? Erfaringer fra Uganda. - Vibe Jensen, DFE: Udforinger og muligheder for FSC certificering af skovbrugskooperativer. Erfaringer fra Vietnam. - Henning Otte Hansen, Senior Adviser, Københavns Universitet: Bøndernes typiske andel af værdikæden og udfordringer for at øge denne andel.
- Peter Dupont, The Coffee Collective: Hvordan samarbejder og handler The Coffee Collective med lokale kaffeproducenter i syd?
18.00-18.30: Aftensmad med diskussion
18:30- 1930: Tema 3: Den socioøkonomiske kontekst: Udfordringer i arbejdet med kooperativer
- Karen Ingrid Schultz og Kristina Due, DUFA & ØL: Den organisatoriske kapacitet – udfordringer ved at være et kooperativ, ejerskab, produktion og afsætning. Eksempler fra Uganda.
- Videofilm. Medlemmer af Plants and Health Cooperative society fortæller.
- Vibe Jensen, DFE: Når indkomsten begrænser investeringshorisonten. Eksempel fra skovbrugskooperativer i Vietnam.

Kursusansvarlige: Kristina Due, ØL; Vibe Jensen, DFE; Karen Ingrid Schultz, DUFA.
Spørgsmål til seminaret rettes til Vibe Jensen, Skovdyrkerne: Mobil: +45 42339432; E-mail: vij@df-extension.dk

Dato Adresse Pris Status
14. november 2018
kl. 14-19.30
København 0,00 DKK Tilmeld kursus