Rettighedsarbejde når civilsamfundet er under pres

Aktuelle temaer | Kursusnr. 542

Målgruppe
For CISU medlemsorganisationer, der arbejder i samfund, hvor rettigheder er under pres, og som oplever, at presset påvirker deres partneres og eget arbejde med at opnå resultater og skabe dialog med sin målgruppe.

Formål
Kurset vil styrke jer og jeres partneres fælles indsatser til bedst muligt at håndtere og navigere, når civilsamfunds- og rettighedsarbejdet er under pres.
Kurset vil gennem deling af erfaringer fra arbejde i forskellige kontekster, omhandle mulige værktøjer, lavpraktiske løsninger og sparring på strategier og taktikker. Det skal medvirke til, at kurset giver jer omsætningsbare handlemuligheder, I kan sætte i værk sammen med jeres partnere.

Indhold
Der vil være et oplæg fra CISU om:
Det generelle billede for civilsamfundet verden over, der med et helikopterperspektiv vil kaste lys på, hvilke tendenser og hvilke kampe, der tages rundt om i verden.
Dels også en kort gennemgang af administrative procedurer, som vil være gældende i henhold til håndtere en bevilling, når der opleves pres på det civile råderum.
Vi vil komme ind på ansøgninger til skrøbelige kontekster, som følge af en voldsom undertrykkelse af borgernes rettigheder og bevægelsesfrihed.
Vi vil på kurset arbejde med konkrete problemstillinger fra nogle af CISUs medlemmer og bruge disse som indgang til at lære fra hinanden.

Baggrundsmateriale
Civilsamfundet verden over er under stigende pres fra både statslige aktører, private virksomheder, og anti-demokratiske bevægelser. Særligt opleves censur, overvågning, knægtelse af presse- og ytringsfrihed, såvel som at registrering og ulovliggørelse af CSO’er og deres finansieringskilder er en mekanisme, flere lande tyer til.
Den globale civilsamfundsorganisation, som CISU er aktiv i, CIVICUS, opgør årligt i sin CIVICUS Monitor en status på, hvordan det står til med civilsamfundets råderum. På kurset vil indgå henvisninger og primære konklusioner fra denne rapport, som kan ses i sin fulde længde på Monitor.civicus.
En række danske aktører er særligt aktive for at øge bevågenheden på udfordringerne for civilsamfundets råderum.

Kurset ligger i forlængelse af blandt andet den globale konference i København, Claiming Civic Space, arrangeret af Globalt Fokus i samarbejde med UM og en række danske organisationer og CISU. Desuden inddrager vi også erfaringer fra det internationale civilsamfundstopmøde, International Civil Society Week, der fandt sted i Serbien i marts, arrangeret af CIVICUS, som havde civilsamfundets råderum som hovedtema.
Læs mere om den globale konference i København i marts her
og om ICSW 2019 i Serbien her

OBS! online tilmelding lukker ca. 48 timer før - kontakt cisu@cisu.dk

Dato Adresse Pris Status
9. September 2019
kl. 16.30-19.30
CISU, Klosterport 4X, 3. sal, 8000 Arhus C 50.00 DKK Tilmeld kursus
11. September 2019
kl. 16.30-19.30
Vartov, Opgang H, Farvergade 27, 1463 København K 50.00 DKK Tilmeld kursus